Faruk Akbal: Erişilebilir konut üretimini destekleyecek yaklaşımlar sektörü pozitif etkiliyor

13.08.2024
A+
A-
Faruk Akbal: Erişilebilir konut üretimini destekleyecek yaklaşımlar sektörü pozitif etkiliyor

Bugün açıklanan Temmuz 2024 konut satış verileri sektöre umut verdi. Yüzde 16 artış beklentilerin üzerindeydi. Sektör oyuncuları bu artışın bekleyen talebin harekete geçtiğini gösterdiğini kaydederek, “Bu artış, yakın gelecekte faiz indirimi gibi sebeplerle artacak olan ev fiyatları öncesi hamle.” şeklinde değerlendirdi.

Fuzul Topraktan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk AkbalErişilebilir konut üretimini destekleyecek yaklaşımlar sektörü pozitif etkiliyor” dedi.

Temmuz 2024’te yüzde 16 artışla 127 bin üstü satışa ulaştık. Bu yılın aylık bazda zirvesi. Banka kredili satışlarda düşüş devam ederken, ilk el satış %28,9, ikinci el satış ise %10,8 artış gösterdi. Bu tablo bize, konuta erişimi kolaylaştıran Fuzul Topraktan gibi alternatif ürünlerin de etkisi ile bekleyen talebin harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Peşinatı olanlar, bankaları beklemeden şirketlerle ödeme planı üzerinde anlaşıyor ve karlı bir alım yapmış oluyor. Dolayısıyla bu pozitif etkinin kalan aylarda da yayılımını göreceğiz. Nitekim erişilebilir konut üretimini destekleyecek yenilikçi yaklaşımlar da sektörü pozitif etkileyecektir. Ayrıca tasarruf finansman sektörü de banka kredilerinin kısıtlandığı bu dönemde konut finansmanında önemli bir rol alıyor. Satılık konutların değerinin 2024’ün ilk 6 ayında enflasyondan arındırılmış verilere göre %12 gerilediği bir yerde tasarruf finansmanla peşinat bulan ev almayı sürdürüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.