Batuhan Tozburun: Artık kentsel dönüşümde hızlı adımlar atılmalı

09.08.2024
A+
A-
Batuhan Tozburun: Artık kentsel dönüşümde hızlı adımlar atılmalı

Yapı sektörü temsilcilerinden Tanyer Yapı Zemin Grubu Koordinatörü Batuhan Tozburun “Artık kentsel dönüşümde hızlı adımlar atılmalı” dedi.

İzmir’de Kentsel Dönüşüm Hemen Başlamalı. Uzmanlar aktif fay hatları üzerindeki İzmir’de deprem riskinin kentin genelini tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Kaçak, gecekondu ve imar affıyla kayıt altına alınan yapıların alan bazında kentin yüzde 40’nı oluşturduğu kaydedilirken; ruhsatlı yapıların büyük bölümünde de sorun olduğu vurgulanıyor. Kentteki ruhsatlı yapıların yaklaşık yüzde 10’unun güncel mevzuata, yüzde 50’sinin de önceki mevzuata göre inşa edildiği gerçeği dikkate alındığında İzmir’deki yaşlı yapı stoğunun olası bir depremde büyük tehlike ve yıkım yaratacağı uyarısında bulunuluyor.

ARTIK KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HIZLI ADIMLAR ATILMALI

İzmir’de deprem yönetmeliğine uymayan ve eskiyen yapı stoğunun yüzde 70 civarında olduğu biliniyor. Bu konutların acilen bir planlama yapılarak ada bazlı olarak dönüştürülmesi gerekiyor. Artık kentsel dönüşüm alanında hızlı adımlar atılmalı. İzmir ve çevresinde tarihsel dönem ve 20’nci yüzyıldaki aletsel dönemle yapılan kayıtlara göre 50 yıllık süre içinde 6,6 veya altında büyüklükte bir depremin olasılığı yüzde 92 olarak tahmin ediliyor. Böylesi bir depremde özellikle Bayraklı, Konak, Alsancak, Mavişehir ve Bostanlı gibi bölgelerde zeminde sıvılaşma yaşanacak can ve mal kayıpları da artacaktır. Bina inşaatlarında zemin iyileştirme ve geoteknik imalatları çok önemli. Çünkü zemin çalışmaları projenin ömrünü uzatıyor ve binanın değerini de artırıyor. Konut satın alırken evlerin mimarisi, metrekaresi ve sosyal tesisleri kadar, zemin sağlamlığının da kontrol edilmesi gerekiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.