Barış Öncü: Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız

09.08.2024
A+
A-
Barış Öncü: Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız

Yapı sektörü temsilcilerinden Sirius Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü “Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi.

İzmir’de Kentsel Dönüşüm Hemen Başlamalı. Uzmanlar aktif fay hatları üzerindeki İzmir’de deprem riskinin kentin genelini tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Kaçak, gecekondu ve imar affıyla kayıt altına alınan yapıların alan bazında kentin yüzde 40’nı oluşturduğu kaydedilirken; ruhsatlı yapıların büyük bölümünde de sorun olduğu vurgulanıyor. Kentteki ruhsatlı yapıların yaklaşık yüzde 10’unun güncel mevzuata, yüzde 50’sinin de önceki mevzuata göre inşa edildiği gerçeği dikkate alındığında İzmir’deki yaşlı yapı stoğunun olası bir depremde büyük tehlike ve yıkım yaratacağı uyarısında bulunuluyor.

DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

İzmir’de deprem tehdidine karşı önlem almak gerekiyor.Şu anda metrekare, ön cephe gibi özelliklerinden çok binanın sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı ön planda tutulmalı. Kentsel dönüşüm konusunda ise gerekli emsal artışları yapılmalı ve ada bazında dönüşüm gerçekleştirilerek mümkün olduğunca şehir geneline yayılmalı. İzmir’in birinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle Sirius Florida projemizde zemin etüdümüzü yeniden çıkarttık. Sirius Florida sağlam kaya zemin üstünde yer alıyor. Her hangi bir zemin iyileştirme çalışmasına aslında gerek yoktu. Buna rağmen mevcut statik inşaat değerlerimizi var olandan yüzde 20 daha kötü kabul ederek yeni bir planlama yaptık. Betonun en az C25 olması gerekirken betonu C40 olarak güncelledik. İmar yönetmeliğinde önem katsayısı 1 alınmasına rağmen, biz katsayıyı 1,2 olarak aldık. Daha fazla yük taşıyabilecek ve sağlam binalar yapıyoruz. Özellikle depremlerden sonra konut satın almak isteyenlerin bakış açısını değiştirerek bilinçli hareket etmeleri gerekiyor. İnsanlar genelde ev alırken metrekareye, sosyal alanlara ve fiyata bakıyor. Aslında önce zemin etüdünü, demir ve beton kalitesini incelemeleri gerekli. Bu anlamda Sirius Florida’nın omurgası çok sağlam ve yıllarca güvenle yaşayabileceğiniz özellikler sunuyor. Kentsel dönüşüm ihtiyacı duymayacakları, güvenle yaşayacakları bir proje yapıyoruz” diye konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.