İnşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara yükseldi

13.07.2024
A+
A-
İnşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara yükseldi

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2024 Mayıs ayı sonuçlarına göre ihracat, bir önceki nisan ayına göre 620 milyon dolar arttı ve 2,7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Mayıs ayı ihracatı değer olarak, geçen yılın aynı ayının yüzde 6,6 üzerinde gerçekleşti. İhracat miktar olarak önceki nisan ayına göre 994 bin ton arttı ve 4,54 milyon tona yükseldi. Mayıs ayında ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,60 dolar/kg olarak gerçekleşti.

 

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2024 Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi endeksleri uzun süredir geçen yılın altında kalıyordu. Bu nedenle yıllık ihracat da değer ve miktar olarak geriliyordu. 2024 Mayıs ayında inşaat malzemesi ihracatı değer ve miktar olarak geçen yılın mayıs ayının üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayında çalışma gün sayısının normalleşmesi ile ihracat performansında önemli bir artış yaşandı. İhracattaki bu önemli artış pazarlardaki durağanlığa rağmen gerçekleşti.

Nisan ayındaki düşüş telafi edildi

Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemesi sanayi dış ticaret performansı mayıs ayında önemli ölçüde arttı.  İhracat 2024 yılı mayıs ayında 2,7 milyar dolara yükseldi. İhracat önceki nisan ayının 620 milyon dolar üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayı ihracatı değer olarak geçen yılın mayıs ayı ihracatının da yüzde 6,6 üzerinde kaldı.

İhracat miktar olarak 4,54 milyon tona yükseldi

Rapora göre, 2024 yılı mayıs ayında inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak 4,54 milyon tona yükseldi. İhracat miktar olarak önceki nisan ayının 994 bin ton üzerinde gerçekleşti. İhracat miktar olarak geçen yılın mayıs ayı ihracatının da yüzde 14,6 üzerinde gerçekleşti.

İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 2024 Mayıs ayında geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 7,0 azaldı. 2024 yılı mayıs ayı ortalama ihracat birim fiyatı 0,60 dolar/kg olarak gerçekleşti. İhracat birim fiyatları geçen nisan ayının ise üzerinde oldu.

İthalat 1,16 milyar dolarak gerçekleşti

Raporda, 2024 yılı mayıs ayında inşaat malzemesi ithalatının 1,16 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. İthalat geçen yılın mayıs ayının yüzde 5,1 üzerinde oldu. Son dört aydır artış eğilimi içinde olan ithalat 2023 Temmuz ayından sonra ilk kez 1,0 milyar doları aştı.

2024 yılı mayıs ayında inşaat malzemesi ithalatı 427.359 ton oldu ve aylık ithalat miktar olarak arttı.  İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı 2024 yılı mayıs ayında 2,72 dolar/kg oldu ve bir önceki aya göre düştü.

Yıllık ihracat uzun süre sonra ilk kez artış gösterdi

Rapora göre, bu ayki ihracat performansına bağlı olarak 2024 yılı mayıs ayı itibariyle yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 29,16 milyar dolara yükseldi. Yıllık ihracat uzun süre sonra ilk kez artış gösterdi. Buna rağmen yıllıklandırılmış ihracat geçen yılın mayıs ayı sonu itibariyle yıllık ihracatının yüzde 6,2 altında gerçekleşti. 2024 Mayıs ayında yıllıklandırılmış ihracat miktar olarak ise yüzde 6,7 azaldı ve 46,54 milyon ton oldu. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı 0,63 dolar/kg olarak gerçekleşti.

Raporda ihracat pazarlarında durağanlığın devam ettiği vurgulandı. Buna rağmen inşaat malzemesi ihracatı uzun süre sonra geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Haziran ayında ise çalışma gün sayısının azalması ile ihracat performansının zayıflayacağı öngörülüyor.

İhracat birim fiyatları geriledi

Türkiye İMSAD’ın hazırladığı rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracatı 2024 yılı mayıs ayında bir önceki nisan ayının üzerinde performans gösterdi. Geçen yılın mayıs ayına göre ise miktar ve değer olarak daha çok artışlar yaşandı. Birim fiyatları ise geriledi.

2024 yılı mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun yedisinde ortalama ihracat birim fiyatları 2023 yılı mayıs ayına göre düşük gerçekleşti. Emtia fiyatlarındaki düşüşler bu gerilemede belirleyici oldu.

Demir çelik ürünlerinde yüzde 13,9’luk düşüş oldu

2024 yılı mayıs ayında mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 düştü. Demir çelik ürünlerinin ihracat birim fiyatları yüzde 13,9, metal bazlı ürünlerin fiyatları ise yüzde 4,6 düştü. Ağaç ve ahşap ürünlerin fiyatları yüzde 7,5 geriledi. Kimyasal ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 17,7 azaldı. Yalıtım malzemelerinin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 düşüş gösterdi. Sadece elektrik malzemesi ve teçhizatlarında birim fiyatlar yüzde 0,9 arttı.

Miktar artışı en çok kimyasal bazlı ürünlerde gerçekleşti

2024 yılı mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat miktar olarak geçen yılın mayıs ayının üzerinde gerçekleşti. Alt sektörlerde miktar olarak önemli bir performans artışı gerçekleşti.

2024 yılı mayıs ayında miktar olarak ihracat artışları demir çelik ürünlerinde yüzde 27,2, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 38,3, elektrik teçhizatlarında ve ağaç ürünlerinde ise yüzde 12,5 oldu. Yalıtım malzemelerinde ihracat miktar olarak yüzde 9,7 arttı.

 

5 alt ürün grubunda değer artışı yaşandı

2024 yılı mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun beşinde ihracat değer olarak geçen yılın mayıs ayının üzerinde gerçekleşti. Bu artışta daha çok miktar artışları etkili oldu.

2024 yılı mayıs ayında değer olarak ihracat artışı demir çelik ürünlerde yüzde 9,6, elektrik malzemesi ve teçhizatlarda yüzde 13,5, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 13,8 oldu.  Metal bazlı ürünlerde ihracat değer olarak yüzde 0,9, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 0,2 azaldı. Değer olarak ihracat ağaç ve ahşap ürünlerde yüzde 4,0 ve yalıtım malzemelerinde yüzde 3,3 arttı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.