BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun 20’ncisi Isparta’da gerçekleşecek
TÜRKÇİMENTO’nun 2002 yılından bu yana düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu’24, bu yıl “Timeless/Zamansız” temasıyla Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde Isparta’da yapılacak. 15-24 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek program, üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık ve Güzel Sanatlar Tasarımı bölümlerinde okuyan ve 4. Sınıfa geçen öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek.
TÜRKÇİMENTO’nun düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu Programı’nın 20’ncisi bu yıl “Timeless/Zamansız” temasıyla Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliğiyle 15-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Göltaş Çimento ana sponsorluğunda düzenlenen 2024 BETONART Mimarlık Yaz Okulu, üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık ve Güzel Sanatlar Tasarımı bölümlerinde okuyan ve 4. Sınıfa geçen öğrencilere açık olacak.
Küratörlüğünü Begüm Yılmaz Bilgin ve Caner Bilgin’in, moderatörlüklerini Doç. Dr. Hatice Gökçen Özkaya, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Köse, Yüksek Mimar Erhan Vural ve Yüksek Mimar Aygen Erol Çakır’ın yapacağı ve Türkiye’nin dört bir yanından mimarlık öğrencilerini bir araya getirecek programın teması “Timeless/Zamansız” olarak belirlendi.
Tema, betonun tarih boyunca geçirdiği evrimi ve teknolojinin bu önemli malzeme üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemeyi hedefliyor. Türkiye’nin farklı şehirlerindeki üniversitelerden seçilen ve Mimarlık, İç Mimarlık, Güzel Sanatlar Tasarımı bölümlerinde 4. sınıfa geçen öğrenciler, beton malzemeyi hem teorik hem uygulamalı olarak ele alacakları atölye kapsamında, betonun tarihsel kullanım biçimlerinden yola çıkarak, teknolojik gelişmelerin malzeme üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin betonun geleceğine yön vermesine ilişkin çalışmalara odaklanacak. BETONART Mimarlık Yaz Okulu, etkinliğin son günü öğrencilerin yaptığı eserlerin sergilenmesi ve sertifika dağıtımıyla tamamlanacak.
TÜRKÇİMENTO, güçlü ve sektör için büyük önem taşıyan, beton malzemeyi hem teorik hem uygulamalı olarak tanıtma imkanı sunan yaz okulu programı kapsamında, mimarlar ve mimarlık fakültesi öğrencilerinin, Martin Heidegger’in techne ve teknoloji kavramlarına dair görüşlerini, bu dönüşümün malzeme algısı üzerindeki etkilerini anlamalarına katkıda bulunuyor.
Programın küratörlüğünü üstlenen Begüm Yılmaz Bilgin ve Caner Bilgin, konuya ilişkin şu bilgileri verdiler:
“Programda, Timeless/Zamansız temasıyla betonun tarih boyunca geçirdiği evrimi ve teknolojinin bu önemli malzeme üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemeyi hedefliyoruz. Heidegger’e göre techne, yalnızca bir üretim değil, aynı zamanda bir açığa çıkarma ve anlamlandırma sürecidir. Techne, insanın dünyayı tanımlama ve anlama biçimidir. Dolayısıyla teknolojide bu bağlamda bir varoluş biçimidir. Betonun kullanım şekilleri, her dönemin kendi teknolojik avantajları ve imalat limitleri belirlenmiştir. Roma dönemi betonunun dayanıklılığı, modern çimentonun esnekliği ve günümüz teknolojilerinin sunduğu yenilikler, betonun zaman içindeki değişimini ve bu değişimin algılarımızı nasıl şekillendirdiğini gösterir. Betonart yaz okulunda da katılımcılar, techne kavramını merkeze alarak, betonun tarihsel evrimini analiz ederek, modern ve gelecekteki kullanım potansiyellerini keşfetme fırsatı bulacaklar”