Türkiye İMSAD 56’ncı Gündem Buluşmaları’nda 2024 beklentileri konuşuldu
Türkiye İMSAD’ın düzenlediği ‘Gündem Buluşmaları’nın 56’ncısı, ‘2023 Değerlendirmesi-2024 Beklentileri’ başlığı altında online olarak gerçekleştirildi. Toplantıda katılımcılara seslenen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Türkiye’nin coğrafi konumu, uluslararası ticarette avantaj sağlamasıyla birlikte, inşaat malzemesi sanayisinin de ihracat potansiyelini artırıyor. Sektörümüzün yüksek kaliteli ürünlerini dış pazarlarda rekabet edebilir fiyatlarla sunması, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor” dedi.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 56’ncı kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’, Demirdöküm, GF Hakan Plastik ve İzocam’ın katkılarıyla 7 Aralık 2023 Perşembe günü Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirildi. Açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’nun yaptığı toplantı; inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın moderatörlüğünde ve ‘2023 Değerlendirmesi-2024 Beklentileri’ başlığı altında gerçekleşen toplantıda, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, sektöre ilişkin beklentilerini paylaştı.
“Türkiye’nin coğrafi konumu inşaat malzemesi ihracatının potansiyelini artırıyor”
Etkinlikteki açılış konuşmasında, inşaat malzemesi sanayisinin Türkiye’nin ekonomik büyümesi için kritik bir rol üstlendiğine değinen Tayfun Küçükoğlu, “2023 yılı, farklı ekonomi politikaları ve farklı dinamiklerle sonuç aldığımız bir dönem olarak geride kalıyor. 2023 yılının ortasından itibaren başlayan yeni ekonomi modeliyle birlikte 2024 yılı ve sonrasında bambaşka koşullarda mücadele etmemizi gerektirecek şartlarla karşılaşacağız. 2023 bu anlamda tam bir geçiş yılı oldu. Bizleri geçmiş 3 yılda başarıya ulaştıran, sonuç almamızı sağlayan koşullara göre hazırladığımız stratejilerimizi, önümüzdeki dönemin koşullarına göre gözden geçirmemiz gerekecek. Öte yandan, inşaat malzemesi sanayisi olarak geçtiğimiz 3 yılda büyük başarılara imza attık. Bu kapsamda sektörümüz, 2020 yılında 21,1 milyar dolar ihracat yaparken, 2021’de 30,8 milyar dolar, 2022’de ise 33,7 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Söz konusu rakamlar çerçevesinde Türkiye’nin toplam ihracatında inşaat malzemesi ihracatının payı yüzde 13,2‘ye ulaşarak sektörün ekonomideki etkinliğini ve katkısını gözler önüne serdi. Türkiye’nin coğrafi konumu, uluslararası ticarette avantaj sağlamasıyla birlikte, inşaat malzemesi sektörünün de ihracat potansiyelini artırıyor. Sektörümüzün yüksek kaliteli ürünlerini dış pazarlarda rekabet edebilir fiyatlarla sunması, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor” dedi.
Sadece iç pazarda değil ihracatta da daralmalar yaşandı
56’ncı Gündem Buluşmaları’nda 2024’ü konuşurken aslında yılı da bitirdiklerini ifade eden Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, 2023 yılının son yarısında ekonominin durağanlaştığının ve şartların da sıkılaştığı bir dönem yaşandığının altını çizdi. Sadece iç pazar değil ihracatta da daralmaların olduğunu belirten Ferdi Erdoğan, tüm kurumların 2024 yılı bütçelerini gözden geçirdiği bu zaman diliminde yaptıkları bu buluşmanın önemli olduğunu vurguladı.
“Dünya ticareti 2024’te 1,1 trilyon doları aşacak”
İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisinde 2024 beklentilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel ise döviz kuru varsayımlarına ve beklentilerine ilişkin bilgi verdi. Orta vadede döviz kurunun yükselişini sürdüreceğini söyleyen Dr. Can Fuat Gürlesel, 2024 yılı küresel ekonomi beklentilerine ilişkin, “Dünya genelinde 2024 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminleri, 2023 yılı ile benzer bir noktada. Bu çerçevede 2024’te dünya ticaret büyüklüğünün 1,1 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle emtia ve enerji fiyatlarında 2024 yılının ilk yarısında bir durağanlık beklentisi var. Ancak yılın ikinci yarısında fiyatların yüzde 10 civarında artması büyük bir olasılık” ifadelerini kullandı.
“Türkiye inşaat malzemesi sanayisi 2024’te yüzde 5 büyüyecek”
Dünya inşaat sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dr. Can Fuat Gürlesel, şu değerlendirmelerde bulundu: “Avrupa Birliğinde 2023 yılında inşaat sektöründe görülen küçülme, 2024 yılında da devam edecek. ABD’de ise bu küçülmenin aksine büyüme beklentisi bulunuyor. Ancak özellikle Avrupa’da beklenen küçülme, Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin ihracatına olumsuz yönde yansımayacaktır. Özellikle Türkiye’nin rakip pazarlara kıyasla tedarik ve lojistik konularında Avrupa’ya sağladığı kolaylıklar, ihracatın olumsuz etkilenmemesi için oldukça önemli. Diğer yandan, Türkiye’nin ekonomide rasyonel zemine dönmesiyle, inşaat sektörü ve malzeme sanayisinde 2024’te bir büyüme beklentisi ortaya çıktı. Bu çerçevede inşaat sektöründe yüzde 3-4 arası bir büyüme beklentisi oluşurken, bu rakam malzeme sanayisinde yüzde 4-5 şeklinde. Türkiye inşaat malzemesi ihracatında da yüzde 5’lik bir büyüme beklentisi söz konusu. Yerel seçimler öncesi başlayan hareketlilik, alınan yapı izinlerinin artması ve deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerinin artması da inşaat malzemesi sanayisi üzerinde olumlu etkiler yaratıyor.”