Afet ve sonrasına dayanıklı 100 ev, Antakyalı ailelere sıcak bir yuva oldu
Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından çıkan acil barınma ihtiyacına yönelik tedarikçilerin sağladığı malzemelerle farklı disiplinlerden gönüllü bir ekip tarafından Antakya Kuzeytepe’de hayata geçirilen Örnekevler Yaşam Köyü’nün açılışı gerçekleştirildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Büyükşehir Belediyesi Çalışanları, projeye emek vermiş gönüllüler, malzeme sponsorları, destekçiler ile köyde yaşayan ailelerin katılımıyla yapılan törenle birlikte Antakya, sürdürülebilir bir yaşam alanı kazandı.
Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından gereksinimi aciliyet kazanan barınma ihtiyacına yönelik Antakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü’ndeki 100 adet tiny house ailelere teslim edildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, projeye emek vermiş gönüllüler, malzeme sponsorları, destekçiler ile köyde yaşayan ailelerin katılımıyla resmi açılışı yapılan projede çocuklarla yetişkinler için deprem sonrası travma başta olmak üzere psikolojik destek ve toplum bilincini artırmaya yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler de düzenlenecek.
“Bize emanet bırakılan bu topraklara değer katmak, güzelleştirmek için aylarca çalıştık”
Örnekevler Yaşam Köyü’nün açılışına dair mutluluğunu paylaşan Örnek Evler Projesi Kurucularından Zülal Çakıcı, “Proje yöneticilerimizden Hamide Göksan’ın daha TÜYAP’taki üretim sürecindeyken uzun bir Hatay sofrası kurma hayali vardı. Köyümüzde yaşamaya başlayan sakinlerin hepsi evlerinde yöresel Hatay yemekleri yaparak kocaman bir sofra kurdu. Bunun yanı sıra Hataylı üretici ve sanatkarlar da gelip stant kurdular. Çocuklar da kendileri için gelen palyaçolarla eğlenceli dakikalar geçirdi. Daha sonra hep beraber zeytin ve çam fidanları diktik, can sularını verdik ve bu bizim için en duygulu anlardan biriydi. Bomboş bir araziyi yüzlerce insan, yuva, ağaç ve umutla doldurduk. Bize emanet bırakılan bu topraklara değer katmak, güzelleştirmek için aylarca çalıştık ve binlerce insanla birlikte. sekiz ay hiç tanımadığımız fakat gönülden bağlı olduğumuz insanların hayatına dokunabilmek için bu kadar özverili bir mücadele vermek hiç kolay değildi. Susuz, elektriksiz, ateşte su ısıtıp yıkandığımız, sıcaktan nefes alamadığımız ve bilmediğimiz topraklarda üzüntülerin ve hikayelerin arasında güçlü kalmaya çalıştığımız, bazen ne bulduysak yemek zorunda kaldığımız günlerden bugünlere gelmek çok büyük başarı. Bu yüzden de mutlu ve gururluyuz” dedi.
Kooperatif ve tarımda sosyal girişimcilik için eğitimler de yapılacak
Örnek Evler Projesi’nin bir sonraki aşamasına dair bilgiler paylaşan Çakıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Yakın zaman içinde hala sponsorluk aradığımız sosyal alanların kalanlarını tamamlamak, bir yandan kadınların hızlıca üretmeye başlaması için KAGİDER ile birlikte meslek edindirme ve eğitimlerine başlayacağız. Bunun yanı sıra Social Business Global derneii ile birlikte kooperatif ve tarımda sosyal girişimcilik için eğitimleri başlatacak, akademik psikologlar ve dernekler ile rehabilitasyon ve terapilere başlayacağız. Bundan bir sonraki aşamada ise köyümüzün kendi kendine yetebilmesi için tasarlayıp planladığımız güneş enerji sistemleri, yağmur suyu toplama ve atık suyu tarımda kullanılmak üzere dönüştürme sistemleri için çalışmalar yapacağız. Bu projeler özelinde sponsor ve destekçi arayışlarımızı sürdürüyoruz.”