İnşaat malzemesi ihracatı haziran ayında 2,59 milyar dolar oldu

10.08.2023
A+
A-
İnşaat malzemesi ihracatı haziran ayında 2,59 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi haziran ayı sonuçlarına göre, çalışma gün sayısındaki azalmaya bağlı olarak ihracatta gerileme yaşandı. Haziran 2023’te 2,59 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen inşaat malzemesi ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,4 düşüş gösterdi. Haziran ayı ihracat miktarı 4,38 milyon tona yükselirken, yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemesi ihracatı ise 30,34 milyar dolara geriledi.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2023 yılı haziran ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre dış ticaret, haziran ayında geriledi. Çalışma gün sayısındaki azalmaya bağlı olarak inşaat malzemesi sanayi ihracatı haziran ayında değer olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,4 azalarak 2,59 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde Türk lirasında yaşanan düzeltme, haziran ayındaki dış ticareti henüz olumlu yönde etkilemedi.

Yıllık ihracat 30,34 milyar dolara düştü

Rapora göre, Haziran 2023’te inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak 4,38 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Haziran ayında ihracat pazarlarındaki yavaşlama daha çok hissedilmeye başlandı. Pazarlardaki yavaşlamanın bir göstergesi olarak ihracat ve ithalat fiyatlarındaki düşüş dördüncü ayını tamamladı. Ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 0,59 dolar/kg ile haziran ayında geçen yılın haziran ayına göre yüzde 6,3 düşüş gösterdi.

Haziran ayı performansına bağlı olarak yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemesi ihracatı da 30,34 milyar dolara geriledi. Yıllık ihracat değer olarak geçen yılın aynı döneminin yüzde 11,9 altında kaldı. 2023 Haziran ayında ihracat miktar olarak ise yıllık bazda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,7 azalarak 49,07 milyon tona indi. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 0,62 dolar/kg’a yükseldi.

İnşaat malzemesi ithalatı yüzde 6,6 geriledi

Sektöre dair ithalat rakamlarına ilişkin de bilgi verilen raporda, Haziran 2023’te inşaat malzemesi ithalatında gerileme olduğuna dikkat çekildi. Bu çerçevede haziran ayında 894 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ithalat, geçen yılın haziran ayına göre yüzde 6,6 düşüş gösterdi. Haziran ayında miktar olarak 346 bin 160 ton seviyesinde gerçekleşen ithalat, ortalama yıllık birim fiyatı açısından 2,28 dolar/kg oldu. İnşaat malzemesi ithalat birim fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi.

Alt sektörlerde genel olarak gerileme eğilimi öne çıktı 

Haziran 2023’te sekiz alt ürün grubunun beşinde ihracat birim fiyatları geçen yılın haziran ayına göre düşük gerçekleşti. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki gerileme eğilimine bağlı olarak fiyatlar geçen yılın altında kaldı. Haziran 2023’te mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,1, demir çelik ürünlerin yüzde 8,9, metal bazlı ürünlerin yüzde 10,8,  ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 5,6, prefabrik yapıların ise 10,5 gerileme gösterdi. Elektrik malzemesi ve teçhizatlarında ise aynı dönemde ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 5,8, yalıtım malzemesinde yüzde 10,9 yükseldi.

Haziran 2023’te sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat miktar olarak geçen yılın altında, birinde ise üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak düşüş eğilimi öne çıktı. Pazarlardaki gelişmeler miktarlar üzerinde etkisini gösterirken çalışma gün sayısının azalması da ihracatı sınırladı. Buna bağlı olarak Haziran 2023’te miktar olarak ihracat düşüşleri geçen yılın haziran ayına göre demir çelik ürünlerinde yüzde 25,6, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 15,2 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 10,7, yalıtım malzemesi ihracatı yüzde 33,6 azalırken, prefabrik yapılar ihracatı yüzde 62,2 arttı.

Haziran 2023’te sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat değer olarak azalırken birinde arttı. Rapora göre değer olarak düşüşler miktar ve fiyat gerilemelerinden kaynaklandı.  Haziran 2023’te bir önceki yılın haziran ayına göre değer olarak ihracat düşüşü demir çelik ürünlerde yüzde 32,2, metal bazlı ürünler ile mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 20,4, oldu. Aynı dönemde kimyasal bazlı ürünlerde ihracat değer olarak yüzde 8,1, elektrik malzemesi ve teçhizatlarında yüzde 10,6 azalırken prefabrik yapılarda ihracat değer olarak yüzde 45,4 arttı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.