Konutun kurumsal yatırımcı için cazip hale getirilmesi modellenmeli
Kirada oturanların oranının her geçen gün artarken insanların bütçelerinden en büyük payı barınmaya ayırdıklarını vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, barınma sorununun çözümü için konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesi gerektiğini, bunun için de kurumsal yatırımcılar için konut yatırımını cazip hale getirecek teşviklerin modellenmesi önerisinde bulundu.
Barınmanın artık ciddi bir mali yük haline geldiğinin altını çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Konut fiyatlarındaki artış, özellikle büyük şehirlerdeki yoğun nüfus ve ekonomik sorunlar ile birleştiğinde sorun çok yönlü derinleştirmekte. Artan kira fiyatları, özellikle ara elemanların geçinememesine sebep olduğundan büyük şehirlerde ara eleman bulmak sorun haline geldi. Acil yapılabilecek bir eylem ise konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesini cazip hale getirecek özendirecek yatırım sistemini yaratmak olacaktır.” dedi.
STK ve vakıflar bu konuda teşviklerle özendirilmeli
Konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesi için yol haritası çizen Yazıcı, “Sivil toplum kuruluşları, vakıflar bu konuda teşviklerle özendirilmelidir. Sadece kurumsal yatırımcılar değil ülkedeki barınma sorununa dair öneriler sunan, uygulamalar geliştiren STK’lar çözüme katkı sağlayabilirler. Konut kiralama amaçlı bazı kurumsal yapılar kurularak bunların kiralama amaçlı konut inşa etmeleri ve kiralama yolu ile orta ve dar gelirli vatandaşa belli sürelerle mülk sağlaması projelendirilebilir. Ancak buradaki sorun ülkemizde konut yatırımının kendisini artık 25-30 seneden önce geri ödememesidir. Bu yatırımlar kurumsal olunca daha da uzun sürede kendini amorte edecektir. Kirayı arttırmayacak şekilde bu sürenin 15 yıllara geri çekilecek şekilde üretim modelleri yaratılması gereklidir.
Yatırımcı için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir model üretilmeli
Yatırımın 25-30 senede geri dönmes kurumsal yatırımcı için alternatif yatırım olanakları yüzünden cazip değildir. Kurumsal yatırımcılar açısından bu sürenin azaltılması için ; özel teşvikler verilmesi, vergi indirimi oranları sağlanması yüksek KDV iadesi imkanları gibi farklı yöntemler geliştirilerek yeni kaynaklar sağlayacak şekilde özendirilmesi gereklidir. Bu tür gelişimler ancak devlet desteği ile modellenip yapılabilir. Aksi durumda bu alanda yatırımcı bulmak mümkün olamayacaktır ve konut sorununa kurumsal çözümler üretilemeyecektir. Özetle kurumsal kira getirili varlık oluşturmak isteyen yatırımcı için uzun vadeli , sürdürülebilir bir model üretilmesi için ortak akıl oluşturmalı ve gerekli düzenlemeleri acilen yapmalıyız.” şeklinde konuştu.