Assan Alüminyum, IFC’den Yeşil Kredi desteği aldı
Kibar Holding çatısı altında “Geleceği Tüketmeden Üretiyoruz” yaklaşımıyla faaliyet gösteren yassı alüminyum sektörünün lider oyuncularından Assan Alüminyum, International Finance Corporation’dan (IFC) yeşil kredi desteği aldı. IFC’nin Assan Alüminyum’a sağlayacağı yeşil finansman, şirketin küresel ölçekte rekabet gücünü artırmaya ve küresel iklim değişikliğini yavaşlatmaya yardımcı olacak.
Alüminyum sektörünün küresel sürdürülebilirlik inisiyatifi Aluminium Stewardship Initiative (ASI) tarafından Sürdürülebilirlik Performans Standardı Sertifikasını alan Assan Alüminyum, şimdi de International Finance Corporation’dan (IFC) Yeşil Kredi desteği aldı. IFC, uzun süredir müşterisi olan Assan Alüminyum’a modernizasyon projelerini uluslararası sürdürülebilir prensiplerine uygun olarak gerçekleştirmesine ve karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olmak için 90 milyon dolarlık yüzde yüz iklim etiketli yeşil kredi sağladı.
İhracattaki rekabet gücü artacak
IFC’nin yeşil kredi desteği ile ilgili açıklamalarda bulunan Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, “Assan Alüminyum olarak, faaliyetlerimizi Green Financing Principles (Yeşil Kredi İlkeleri) ve Green Bond Principles (Yeşil Tahvil İlkeleri) ile uyumlu hale getirmek için prosedürleri belirleyen Yeşil Finans Çerçevesi ile hareket ediyoruz. IFC’den aldığımız bu finansman, üretim sürecimizin başlıca ihracat pazarımız olan Avrupa’daki değişen pazar talebine uyum sağlamamıza ve enerji verimliliği ile rekabet gücümüzde güçlendirmesine yardımcı olacak; aynı zamanda sürdürülebilir büyümemiz için de yeşil finansman araçlarına erişimimizi kolaylaştıracak” diye konuştu.
Hedef 2025
Şirketin sürdürülebilirlik stratejisi hakkında da bilgiler veren Güngör şunları söyledi, “Assan Alüminyum olarak dünyaya ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzun bilinciyle üretimden yatırıma tüm iş planımızı, ‘Geleceği Tüketmeden Üretiyoruz’ yaklaşımımız doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Çatısı altında faaliyet gösterdiğimiz Kibar Holding’in 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi bizim için yol gösterici oluyor. Sektörümüzün küresel ölçekte öncülerinden biri olarak, üretimden tüketiciye ulaşana kadar tüm iş süreçlerimizi global sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak gerçekleştiriyoruz.”
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer ise, “IFC’nin yatırımı, ülkedeki en büyük alüminyum yassı haddelenmiş alüminyum üreticisinin küresel pazarlardaki konumunu güçlendirmesine olanak tanıyacak” dedi. “Yatırımın çevreci özelliği nedeniyle, kredimiz Paris anlaşmasını onaylayan ülkenin iddialı iklim hedeflerine ulaşmasına da katkı sunacak” dedi.
Assan Alüminyum’a verilen kredi, IFC’nin COVID-19’un yayılmasının neden olduğu ekonomik krizden zarar gören özel şirketleri ve çalışanlarını desteklemek için 8 milyar dolarlık COVID-19 Hızlı Finansman Programı’nın bir parçası olan 2 milyar dolarlık Reel Sektör Kriz Müdahale Programı aracılığıyla finanse ediliyor. Türkiye, Haziran 2022 itibarıyla 4 milyar dolara yakın taahhüt edilmiş portföyü ile IFC tarafından küresel olarak desteklenen en büyük üçüncü ülke konumunda bulunuyor.