Binalarda en fazla tasarrufu ısı yalıtımı sağlıyor
Ülkemizin ve dünyanın öncelikli konuları arasında yer alan enerji tasarrufu konusunda bireysel tüketim alışkanlıklarının yanı sıra toplumsal farkındalığın da kazanılması gerekiyor. Tüm Türkiye’de enerjinin verimli ve doğru kullanımı konusunda seferberlik ilan eden Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER önemli uyarılarda bulunuyor.
VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz 9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası’na özel verdiği mesajda yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluştuğunu belirterek “Enerji verimliliği ve tasarrufu denince ilk akla gelen yöntem, binaların dış cephelerine ısı yalıtım uygulanmasıdır. Ülkemizde yaklaşık 25 milyon konuttan yüzde 70’e yakının enerji verimsiz olarak imal edildiğini biliyoruz. Binaların enerji verimli hale getirilmediği durumda sürdürülebilir bir geleceğin gerçekleşme şansı söz konusu değil” dedi.
Günümüzde artan enerji kullanımı ihtiyacı, kaynakların hızla tükenmesine ve çevrenin zarar görmesine sebep olurken ülkelerin enerji kullanımı açısından daha dikkatli olmalarını da gündeme getiriyor. Özellikle binalarda harcanan enerji başta olmak üzere enerji verimliliği sağlayacak tüm ürünlere talep hızla artıyor. Dünya genelinde binalar karbon salımının yaklaşık yüzde 40’ından sorumluyken, giderek artan kentleşme, nüfus artışı ve iklim değişikliği; kaynakların sorumlu tüketilmesi gerekliliğini gündeme getirirken sürdürülebilir bir dünya için enerji verimliliği konusunda çok daha köklü ve güçlü adımlar atılıyor.
BİNALARDA EN FAZLA TASARRUFU ISI YALITIMI SAĞLIYOR
Türkiye’de toplam enerji tüketiminin yüzde 33 gibi büyük bir payının binalarda gerçekleştiğini belirten VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80’i verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı, sağladığı enerji verimliliği ile dünyanın ve Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıyor. Özellikle enerji maliyetinin arttığı bir süreçte binalarda enerji verimliliğinin sağlanması, hem ülkemiz ekonomisi hem son kullanıcı için daha da önemli hale geldi. Küresel ısınmanın etkisiyle soğutmada tüketilen enerji de katlanarak artıyor. Fosil yakıt tüketiminin azalmasını sağlayan ısı yalıtımı uygulamaları ile enerji verimli binalarımızın sayısını artırarak çevre dostu şehirlere sahip olmamız mümkün” dedi.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE HAREKETE GEÇMELİYİZ!
En önemli konu başlıklarından birinin iklim olduğuna da dikkat çeken Korkmaz, “2021 yılında Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı. Bizim artık bir iklim politikamızın oluşması gerekiyor, çünkü bu anlaşmayı imzalayarak 2030 yılında, mevcut şartlara göre karbon emisyonlarımızı karbon salımlarımızı azaltmayı taahhüt ettik. Ülkemizdeki sera gazı salımlarının yaklaşık yüzde 40’a yakını binalardan kaynaklanıyor. Biz binalarımızı enerji verimli hale getirmeden ne o anlaşmanın yükümlülüklerini ne de gelecekte çok daha yaşanır bir ülke ve dünya oluşturma şansımız ne yazık ki söz konusu değil. Bu kapsamda bilinç seviyesi önemli, ancak sadece bilinç oluşturmak değil harekete geçmek de önemli” ifadelerini kullandı.
ESKİ BİNALARI DA ENERJİ VERİMLİ HALE GETİRMELİYİZ!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” Neredeyse Sıfır Enerji Binalar konsepti ile yeni yapıların bundan böyle çok daha verimli hale gelmesi ve bu binalarda yenilenebilir enerji kullanımının da artması ile küresel ısınmaya karşı karbon salımının azaltılması için önemli bir adım atmış oluyoruz diyen Korkmaz şu açıklamalarda bulundu: “Buradaki diğer bir avantaj ise tüketilen enerjinin yüzde 5’nin yenilenebilir enerjiden karşılanması ile hali hazırda enerji tasarruf oranı %60 seviyelerine kadar yükselecek bu binaların enerji tüketimine de direk olarak olumlu şekilde yansıyacaktır. Kentsel dönüşüm kapsamı dışında kalan mevcut konut stoğumuzun da enerji verimli yenilenebilmesi için 2022 yılının ikinci yarısında yürürlüğe giren “Konutlarda Isı Yalıtımı Kredi Paketi”nin önümüzdeki dönemde çok büyük kazançlar sağlayacağından eminiz. Belirli ölçekte olan bu yeni binalarımıza ek olarak mevcut tüm binalarımızın da enerji sınıflarının iyileştirilmesi ile her yıl yaklaşık 10 milyar $ seviyesinde bir tasarrufu ülke ekonomisine katkı olarak kazanma potansiyeline de sahibiz. VERİMDER olarak binaların enerji verimli dönüşümü için gerek kamu otoritesinin gerekse hane halkının bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için il il gezerek bu teşviklerin hayata geçmesi ve aktif olarak kullanılmasının destekçisi olmaktayız.”
5 ADIMDA ENERJİ TASARRUF ÖNERİLERİ
Bireysel alınacak önlemler ile enerji tasarrufu yapmanın önemine de değinen Çağdaş Korkmaz tüketicilere 5 adımda enerji tasarrufu önerilerinde bulundu:
- MUTLAKA ISI YALITIMI YAPTIRIN: Yalıtım kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlıyor. Doğru ısı yalıtımı uygulamaları ile kışın harcadığınız doğalgaz faturalarında yüzde 60’a varan tasarruf elde edebilirsiniz.
- KULLANMADIĞINIZ RADYATÖRÜ KAPATIN: Eviniz çok büyük ve içerisinde hiç kullanmadığınız evler var ise radyatörü kapalı konuma getirebilirsiniz. Bu sayede kullandığınız diğer radyatörlerin daha fazla ısı gönderimi ile kullandığınız odanın sıcaklığını yükseltebilirsiniz.
- BEYAZ EŞYALARINIZ AKILLI OLSUN: Beyaz eşyalarınızı değiştirmek ya da yeni almayı düşünüyorsanız yeni nesil akıllı ve enerji dostu ürünleri tercih edin. Çamaşır makineleri eklenen çamaşır miktarına göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar ise yemeğin cinsine göre derece ve süre ayarı yapabiliyor. Bu sayede enerjiyi verimli kullanabilmek mümkün.
- GÜNEŞİ DEPOLAYIN: Özellikle kış aylarında evinizin perdelerini gün içerisinde açık tutarak güneşi evinize depolayabilir, güneşli havalarda ev içi sıcaklığı arttırabilirsiniz.
- AKILLI SAYAÇLAR İLE ENERJİYİ TAKİP EDİN: Elektrikte yaşanan düzensizlikler ya da kaçak elektrik kullanımı en çok faturaları olumsuz etkiliyor. Elektrikteki enerji kayıplarını engellemek için evinize takacağınız akıllı sayaçlar ile enerjiyi takip edebilir, yaşanan değişimleri kontrol edebilirsiniz.