11. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri kazananları belirlendi

10.05.2024
A+
A-
11. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri kazananları belirlendi

Yurtbay Seramik tarafından genç tasarımcı ve mimarların desteklenmesi amacı ile düzenlenen “Rutinler ve İzleri” temalı 11. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri, sahiplerini buldu. 19 Nisan 2024 tarihinde, Kuzguncuk’taki Türkiye Tasarım Vakfı’nda gerçekleşen jüri değerlendirme toplantısında, jüri üyeleri 666 projeyi değerlendirerek kazananları belirledi. 

Yurtbay Seramik tarafından bu sene 11.si düzenlenen ve ana teması “Rutinler ve İzleri” olarak belirlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın jüri değerlendirme toplantısı, 19 Nisan 2024 tarihinde Kuzguncuk’taki Türkiye Tasarım Vakfı’nda gerçekleştirildi. 200’den fazla üniversiteden 756 öğrencinin, toplamda 12.000 ön başvuru yaptığı ve 666 projenin değerlendirildiği yarışmada, jüri üyeleri “Rutinler heyecan verici bir tasarımın ilham kaynağı olabilir mi?” sorusunun projelere yansımasını değerlendirdiler.

 

Mimar ve akademisyen Dr. Bilge Bal, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Sanatçı İnci Eviner, Atlas Space Kurucusu ve CEO’su Ahmet Burçin Gürbüz, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Çizer’in değerlendirmeleri, Yurtbay Seramik Uzman Tasarımcısı Gökalp Bingül’ün teknik danışmanlığı ve Yapı Medya İletişim’den Aslıhan Erkmen’in raportörlüğü ile gerçekleşen değerlendirme toplantısında, birincilik ödülü, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Gülsüm Ünal’a verildi.

 

Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri’nin sektördeki önemi vurgulandı

Jüri üyeleri, aynı zamanda Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması hakkında da değerlendirmelerde bulundular. Daha önceki Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışmalarında da jüri üyesi olduğunu ve yarışmanın gelişim sürecini yakından takip ettiğini belirten Prof. Dr. Sevim Çizer, yarışmaya yapılan başvuruların giderek arttığını ifade etti.

 

“Rutinler ve İzleri” temasının Yurtbay Seramik tarafından önerildiğini ve bu temanın tüm jüri üyeleri tarafından benimsendiğini belirten Ahmet Burçin Gürbüz, bu temanın hayatın akışına çok uygun olduğunu ve hayattaki rutinlerin ne kadarının farkına varıldığının tasarımlara yansıtıldığını belirtti.

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba ise, gerek yarışma katılımcılarının gerekse jüri üyelerinin, farklı disiplinlerden olmasının çok değerli olduğunun altını çizdi: “Özellikle seramik ve porselen karo gibi, herkesin hayatına giren temel bir malzemenin çeşitli tasarım disiplinleri tarafından ele alınışı bence alanı çeşitlendiren bir şey ve yarışmanın bu tarafı oldukça kıymetli.”

 

Değerlendirmeleri gerçekleştirirken ilk önce kuramın nereden geldiğine, ardından özgünlüğe dikkat ettiklerini ifade eden jüri üyeleri, değerlendirmede sorulan en önemli sorunun ise “Bunu gerçekten kendi evine uygulamak ister misin?” olduğunu vurguladılar.

 

Yarışmanın raportörü Aslıhan Erkmen ise, bir diğer önemli kriterin, Yurtbay Seramik ve Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın “doğadan sanata sen tasarla” çatı temasına dikkat çekerek doğa ve sanattan kopmamaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın bu sene 11.sinin gerçekleşmesinin ve sürdürülebilir olmasının önemini belirten jüri üyeleri, Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın sektör için gerek yönlendirme, gerekse genç tasarımcıların desteklenmesi ve seramik sektörüne teşvik edilmesi bakımından çok değerli olduğunun altını çizdiler.

 

11. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri’nin kazananları şu şekilde:

 

Birinci ödül: Gülsüm Ünal – Necmettin Erbakan Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

İkinci ödül: Zübeyir Kızılkaya – Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, İç Mimarlık Programı

Üçüncü ödül: Hakan Pehlivan –  İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü, Mimarlık Bölümü

Serkan Pehlivan – Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü Endüstriyel Tasarım Bölümü

Eşdeğer Mansiyon

Ogün Çanga – Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, Yüksek Lisans

Yaren Saykaya – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Yağmur Yılmaz – Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanatta Yeterlilik Doktora Programı

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.