İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi ocak ayında 71,12 puan oldu
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ocak 2024 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, ocak ayında bir önceki aya göre 0,23 puan azalarak 71,12 puana geriledi. Ocak 2024’te bir önceki yılın aynı döneminin 9,5 puan üzerinde gerçekleşen Faaliyet Endeksi, bir önceki aya göre ise 1,6 puan düşerek 143,9 puana geriledi. Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,07 puan düşüşle 32,88 seviyesine gerileyerek zayıf ve kırılgan kalmaya devam etti. Beklenti Endeksi ise bir önceki aya göre 0,34 puan yükselerek yıla 57,94 puan ile başladı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ocak 2024 sonuçları açıklandı. Rapora göre Bileşik Endeks yeni yıla sınırlı düşüş ile başlayarak bir önceki aya göre 0,23 puan geriledi. Geçen yılın ocak ayına göre ise 1,62 puan yukarıda olan Bileşik Endeks’in genel olarak durağan kalmaya devam ettiği gözlemlendi.
Bileşik Endeks’in durağan kalmaya devam edeceği öngörülüyor
İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nde ocak ayında bir önceki aya göre 0,23 puan azalma kaydedildi. Genel olarak durağan kalmaya devam edeceği öngörülen Bileşik Endeks, ocak ayında 71,12 puan oldu. Raporda geçen yılın ocak ayına göre ise 1,62 puan artış gösteren Bileşik Endeks’i, yeni yılın ilk çeyrek döneminde yerel seçim öncesi gelişmeler, ekonomi politikaları, mevsimsellik ve jeopolitik risklerin seyrinin belirleyeceği paylaşıldı.
Faaliyetlerdeki düşüşte sıkılaşma politikaları etkili oldu
Yıla gerileme ile başlayan Faaliyet Endeksi ocak ayında bir önceki aya göre 1,6 puan düşerek ve 143,9 puana indi. Ocak ayında para politikasındaki sıkılaşmanın iç pazar satışlarına etkilerinin görüldüğü ifade edilen rapora göre Faaliyet Endeksi geçen yılın ocak ayının ise 9,5 puan üzerinde gerçekleşti. Küresel pazarlardaki durgunluk yeni yılın ilk ayında da devam etti. Mevsimsellik ocak ayında etkili oldu ve Faaliyet Endeksi’ni sınırladı.
Rapora göre; yurt içi satışlar ocak ayında bir önceki aya göre düşüş gösterirken, sıkı para politikası ile iç satışlar gerilemeye başladı. İhracat ocak ayında önemli ölçüde düştü. Pazarlardaki yavaşlama ile ihracat zayıflarken, Türk Lirası’ndaki yeniden değerlenme ihracatı sınırladı. Üretimde ocak ayında düşüş gerçekleşirken, cirolar da geriledi. Yurt dışı satış fiyatları ise ocak ayında yeniden artış gösterdi.
İnşaat malzemesi sanayisinde faaliyetleri içeride yerel seçimler öncesi gelişmelerin, ekonomi politikaları ve mevsimselliğin, dışarıda ise yavaşlamanın belirlemeye devam edeceği belirtilen raporda, yeni yılın ilk çeyrek döneminde zayıf bir Faaliyet Endeksi beklentisi bulunmadığı aktarıldı.
Güven Endeksi zayıf ve kırılgan kalmaya devam etti
Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna göre; Güven Endeksi ocak ayında bir önceki aya göre 0,07 puan azaldı ve 32,88 puan oldu. Raporda; Güven Endeksi’nin sınırlanmasında faaliyetlerde oluşan gerilemenin etkili olduğu ifade edildi. Bu kapsamda zayıf ve kırılgan kalmaya devam eden güven seviyesinde ekonomi politikaları da etkili oldu.
İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven değişmedi. Yurt içi pazarlarda güven ocak ayında çok sınırlı ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına olan güven ise ocak ayında artış gösterdi. Ekonomi politikalarındaki değişimin siyasi olarak sürdürülebilirliği konusunda güven endişesinin sürdüğü belirtilen rapora göre, yerel seçimler öncesi hareketlenme beklentisi ise henüz karşılanamadı. Buna bağlı olarak güvenin en azından yerel seçimlere kadar zayıf kalacağı tahmin edildi.
Beklenti Endeksi yeni yıla artışla başladı
Rapora göre; yıla artış ile başlayan Beklenti Endeksi ocak ayında sınırlı artışına devam etti. Rapora göre Beklenti Endeksi ocak ayında bir önceki aya göre 0,34 puan artış gösterdi ve yıla 57,94 puan ile başladı. Artışa rağmen yurt içi ve ihracat siparişlerindeki durağanlık ise beklentileri sınırladı. Ayrıca mevsimsellik de beklentilerin sınırlanmasında etkili oldu.
Beklentilerin şekillenmesinde, yeni ekonomi politika uygulamaları ve küresel risklere rağmen alınan yurt içi ve yurt dışı siparişler belirleyici oldu. Ocak ayında yeni ekonomi politikaları daha etkili hale gelirken, yurt içi ve yurt dışı siparişler ise durağan kaldı. Yılın ilk çeyreği için alınan yurt içi siparişlerde çok sınırlı artış gözlemlenirken, ihracat da ocak itibarıyla üst üste beşinci kez geriledi. Diğer yandan önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ise ocak ayında bir önceki aya göre önemli artışlar gösterdi. Bu kapsamda üretim beklentilerinin önemli ölçüde toparlandığı görüldü. Yerel seçimler öncesi beklentilerin durağan ve iyimser yönde kalması beklenirken, küresel jeopolitik risklerin farklı etkilere neden olabileceği belirtildi.